Covid-19 Küresel Salgını Sürecindeki Faaliyetlerimiz

İletişim Fakültesi

Uzaktan Öğretim Uygulamaları ile İlgili Rapor

Senkron ve asenkron uygulamalar

Derslerin Yapılması

Yaşanan salgın nedeniyle öğretime ara verildiğinde; Rektörlüğümüz, bütün öğretim elemanlarının, gelecek üç haftanın yazılı ders materyallerini hazırlayıp sisteme yüklenmesini istedi. Böylece öğrenciler boşlukta kalmayacak, her istediklerinde ders materyallerini açıp çalışabileceklerdi. Bu asenkron öğretim talebi; bütünüyle uygulamaya dayanmayan dersler için yerine getirildi. Burada özellikle uygulamalı dersler için özel videolar ve diğer görsel materyaller (daha çok dışarıdan gelen DSÜ’lü hocalarımız tarafından öğrencinin ulaşabileceği İnternet ortamlarında öğrenciye sunuldu. Örneğin “RTS104 Görüntü Dili Dersi”sinde, ders hocası tarafından hazırlanan uygulama videoları, Microsoft Teams ekran yansıtma yöntemiyle öğrencilere izlettirilip eş zamanlı olarak öğrencilerle soru cevap şeklinde ders takibi yapıldı. Dersler kaydedildiği için öğrenciler bu içerikleri tekrar tekrar seyredebildiler.

30 Mart 2020 tarihinde Üniversitenin tercihi olan “Microsoft Teams” programı üzerinden; her hafta düzenli olarak ders işlendi. Kuramsal derslerin tümü senkron olarak yapılırken, uygulamalı derslerin bir kısım ise asenkron olarak farklı dijital ortamlarda gerçekleştirildi. cak kısa bir süre sonra 1 dersin dışında Microsoft Teams7e girilerek dersler oradan senkronize olarak yapıldı. Teams’de yapılmayan ders ise. dersin yapısı gereği e-posta ve whatsapp aracılığıyla gerçekleştirildi. Hemen hemen tüm derslerde Teams yanında e-posta, video, whatsapp dijital ortamları da destekleyici olarak kullanıldı. Uzaktan eğitim sürecinin başlamasından ara sınavlara kadar tüm dersler, küçük aksamalar dışında, başarıyla gerçekleştirildi.  Bu konuda Bilgi İşlem Merkezinin çalışanları, anında çözümler getirerek sorunları çözdüler.

Kullanılan Teams öğretim programı, ses ve görüntü olarak çift yönlü iletişim özelliğine sahip olduğundan öğrenciler –genellikle ders sonunda olmak üzere- öğretim elemanına soru sorup yanıt alabildiler.  İşlenen dersler sistem tarafından kaydedildiği için de; öğrenci tarafından her istediğinde tekrar edilebilmektedir. Ancak, uzaktan eğitim deneyimlerinin olmamasından kaynaklanan nedenlerle bazı hocalarımız başlangıçta “kayıt” butonuna basmayı unutmuşlardır.

Sonuç olarak belirtmek gerekirse, Microsoft  Teams programında yapılan uzaktan eğitim, e-mail, you-tube, video ve diğer ortamlar desteklenerek, zenginleştirilerek yapılmıştır.

Ara Sınavlar

İletişim Fakültesinde uzaktan dört tür sınav gerçekleştirildi. Bunlar;

  • Test türü sınavlar: Sayısı az da olsa bazı derslerde çoktan seçmeli test sınavı yapıldı. Test sınavında başlangıçta süre kısıtlı tutulmuş; Rektörlüğün uyarısı üzerinde sınav süreleri 5 saate kadar çıkarılmıştır. Ancak, neredeyse tüm öğrenciler çok daha erken bitirip, cevapları yüklemişlerdir. Teknik sorun yaşayan öğrencilere ya da ilk gün sınırlı süre ile sınava giren öğrencilerin sınavları ise 4-5 Mayıs 2020 tarihlerinde yapılmak üzere telafi program planı yapılmıştır.
  • Klasik yazılı sınavlar: Bu tür sınavlarda; öğrenilen bilgilerin yaşam olaylarına uygulanması, örnek olay çözümlemeleri, belli görüş ya da kuramların kıyaslanması şeklinde yapılmıştır. Herhangi bir sıkıntı yaşanmamıştır.
  • Eve ödev türü sınavlar: Bu sınav türü hem kurumsal hem uygulama ağırlıklı dersler için kullanıldı. Dönem başında belirlenen ve öğrenci ile paylaşılan uygulama konuları; hiç değiştirilmeden ya da evde kalmanın gerektirdiği küçük değişiklerle uygulandı. Her öğrenci ödevini hazırlanıp “Microsoft Teams” ya da e-posta üzerinden öğretim üyesine/görevlisine gönderdi.   Ödev türü sınav, tüm sınav türlerinin yarıdan fazlasıdır.
  • Sunum şeklinde sınavlar: Bu sınav türü, dönem başında belirlenmiş olan ve

öğrencilerin hazırlamış olduğu örnek olay sunumlarını vize günü yapmaları ile

gerçekleşmiştir. Öğrenciler, sunumlarının PowerPoint olarak ya da raporlayarak

değerlendirilebilmesi ve belge olması için e-mail ve Microsoft Teams üzerinden göndermişlerdir. Bu tür 2 sınav yapılmıştır.

Bazı sınavlarda hem test ya da yazılı sınav yapılmış, hem de ödev olarak ayrıca düzenlenerek gönderilmiştir. Bu durum arşiv oluşturma açısından da önemlidir.

İLETİŞİM FAKÜLTESİ BÖLÜMLERE GÖRE VİZE SINAVLARI DAĞILIMI

  SINAV TÜRÜ  
BÖLÜMLER TEST YAZILI ÖDEV SUNUM/ÖDEV TOPLAM
HIR 4 7 13 2 26
GİT 3 10 12 25
YMG 5 10 10 25
RTS 4 19   23
TOPLAM 16 27 54 2 99

 

Not: Ders adları istendiği takdirde gönderilebilir.

Öğretim elemanlarına verilen on-line eğitimler

Üniversitemiz Bilgi İşlem Dairesince “Microsoft Teams”in bilgisayarlara nasıl indirileceği ve nasıl kullanılacağını açıklayan 9 farklı video; uzaktan öğretime geçileceği bilgisiyle birlikte; Rektörümüzün imzasıyla bütün öğretim elemanlarının e-mail / SMS adreslerine gönderildi. Bu videolara ayrıca üniversitenin UZEM destek birimi tarafından you-tube aracılığı ulaşılabilir ve paylaşılabilir şekilde hazırlanmıştır.

Fakültemizin bölümlerinden birer araştırma görevlisi “eğiticilerin eğitimi” uygulamasına alınarak, bölüm hocalarına destek olmaları sağlandı. Ayrıca Bilgi İşlem Dairemiz 7/24 saat hizmet veren bir danışma birimi ile öğretim elemanlarına destek sağladı.

Üniversitemiz UZEM birimi; ara sınav öncesinde-farklı sınav türleri için-  “Microsoft Teams” in nasıl kullanılacağını bir video ile öğretim elemanlarıyla paylaştı.

Yaparak yaşayarak öğrenme. Öğretim elemanlarımızın eğitimindeki en etkili uygulama ağ üzerinden yürütülen imece çalışması olmuştur. Öğretimin uzaktan sürdürüleceği kararı Dekanlığımıza ulaşır ulaşmaz; bütün öğretim elemanlarını kapsayan bir whatsapp grubu oluşturuldu. Grup;  mail adresine gönderilen “Microsoft Teams” yazılımını bilgisayarlarına indirirken; karşılaştığı sorunları, whatsapp üzerinden paylaşıp –kelimenin tam anlamıyla- tipik bir imece çalışması gerçekleştirdi.

Böylece öğretim elemanları;

  • Derslerini ve dersi alan öğrencilerini; dersler başlamadan önce sisteme yükledi,
  • Microsoft Teams’in olanaklarını; derslerin nasıl verilebileceği, sınavların nasıl yapılabileceği konusundaki düşüncelerini –bazen ders bazında-paylaşarak tartıştılar…
  • Bölümler kendi whatsapp gruplarını oluşturdu ve bölüme özgü konuları kendi aralarında görüştü
  • Proje yaptıran öğretim elemanları whatsapp üzerinden yazılı ve görüntülü iletişim kurarak yeni sitemde dersin nasıl yürütülebileceğinin seçeneklerini tartıştılar.
  • Dersler başladığında hemen her öğretim elemanı dersleriyle ilgili deneyimlerini grupla paylaştı. Özellikle ilk derslerde yaşanan küçük sorunlar ve nasıl çözümlendiği ile ilgili paylaşımlar sistemin iyice öğrenilmesinde son derece yararlı olmuştur.

 

Öğrencilere yönelik bilgilendirme ve destek çalışmaları

  • Daha öğretim başlamadan; farklı iletişim kanalları (sınıf temsilcileri, sınıf whatsapp grupları ve araştırma görevlileri) aracılığıyla öğrencilere sistem hakkında bilgilendirme yapıldı ve derse katılımları konusunda motive edildi.
  • Özellikle ilk derslerde, uzaktan öğretimin ne olduğu, neden gerek görüldüğü, öğrenciler için ne anlama geldiği, nasıl kullanılması gerektiği ve bu sistemde nasıl ders çalışılacağı konularında öğrencilere bilgi sunuldu.
  • Öğrenciler her türlü talep ve soruları için; beş farklı kaynak üzerinden öğretmenleriyle iletişime geçebilmektedirler: Microsoft Teams”, dersin whatsapp grubu, e-mail, sınıf temsilcileri ve araştırma görevlileri bu iletişimi hem bilgisayar hem telefon üzerinden kurabilmektedirler.