Senkron ve asenkron uygulamalar: Enstitümüzdeki derslerin neredeyse tamamı online ve senkron olarak verilmektedir. Senkron şekilde 65 ders MS Teams üzerinden verilmektedir. Dersler, yüz yüze eğitimde verildiği saatlerde ve öğrencinin alışkın olduğu biçimde interaktif olarak verilmektedir. Tez aşamasına ve proje aşamasına gelmiş olan Yüksek Lisans ve Doktora öğrencilerinin tez/ proje çalışmaları elektronik iletişim ve online senkron, asenkron olarak aksatılmadan devam ettirilmektedir. Kullanılan Teams öğretim programı, ses ve görüntü olarak çift yönlü iletişim özelliğine sahip olduğundan öğrenciler –genellikle ders sonunda olmak üzere- öğretim elemanına soru sorup yanıt alabildiler. İşlenen dersler sistem tarafından kaydedildiği için de; öğrenci tarafından her istediğinde tekrar edilebilmektedir.
Sınav uygulamaları: Enstitümüz bünyesinde verilen derslerin bir kısmının vize sınavları ödev şeklinde, bir kısmı ise UZEM üzerinden online sınav şeklinde yapılmıştır. Ödev şeklinde yapılan vize sınav sayısı 68, online sınav şeklinde yapılan 10, sözlü olarak yapılan ise 1 ders bulunmaktadır.
Öğretim elemanlarına verilen online eğitimler: Pandemi sürecinde acil olarak online ve senkron eğitime geçilmesi durumunda kalındığı için derslerin verildiği ya da sınavların yapıldığı uygulamaları öğretim üye ve elemanlarına tanıtıcı videolar üniversitemizin Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır. Bu öğretici videoların tüm öğretim üyelerimize hızlıca ulaştırılması için üniversitemiz bünyesinde Dijital Eğitim Kurulu oluşturulmuştur. Buna ek olarak Enstitümüz bünyesinde de dijital eğitim sorumluları derslerin ve sınavların aksamaması için öğretim elemanlarına destek vermişlerdir.
Öğrencilere yönelik bilgilendirme ve destek çalışmaları: Enstitümüz bünyesinde yer alan programlarda her programın bir koordinatörü ve ders danışmanı bulunmaktadır. Yüz yüze eğitimde olduğu gibi online eğitim sürecinde de öğrencilerin yaşadıkları sıkıntılarla ilk aşamada danışman hocalarımız ve program koordinatörlerimiz ilgilenmektedir. Bununla birlikte müdürlüğümüze ulaştırılan her türlü aksaklığın kısa sürede giderilmesine yönelik çalışmalar titizlikle yapılmaktadır. Daha öğretim başlamadan; farklı iletişim kanalları (sınıf temsilcileri, sınıf whatsapp grupları ve araştırma görevlileri) aracılığıyla öğrencilere sistem hakkında bilgilendirme yapıldı ve derse katılımları konusunda motive edildi.
- Özellikle ilk derslerde, uzaktan öğretimin ne olduğu, neden gerek görüldüğü, öğrenciler için ne anlama geldiği, nasıl kullanılması gerektiği ve bu sistemde nasıl ders çalışılacağı konularında öğrencilere bilgi sunuldu.
- Öğrenciler her türlü talep ve soruları için; beş farklı kaynak üzerinden öğretmenleriyle iletişime geçebilmektedirler: Microsoft Teams”, dersin whatsapp grubu, e-mail, sınıf temsilcileri ve araştırma görevlileri bu iletişimi hem bilgisayar hem telefon üzerinden kurabilmektedirler.
Derslerini ve dersi alan öğrencilerini; dersler başlamadan önce sisteme yükledi,
- Microsoft Teams’in olanaklarını; derslerin nasıl verilebileceği, sınavların nasıl yapılabileceği konusundaki düşüncelerini –bazen ders bazında-paylaşarak tartıştılar…
- Yüksek lisans progamları kendi whatsapp gruplarını oluşturdu ve programlara özgü konuları kendi aralarında görüştü.
- Proje yaptıran öğretim elemanları whatsapp üzerinden yazılı ve görüntülü iletişim kurarak yeni sitemde dersin nasıl yürütülebileceğinin seçeneklerini tartıştılar.
Dersler başladığında hemen her öğretim elemanı dersleriyle ilgili deneyimlerini grupla paylaştı. Özellikle ilk derslerde yaşanan küçük sorunlar ve nasıl çözümlendiği ile ilgili paylaşımlar sistemin iyice öğrenilmesinde son derece yararlı olmuştur.